Michał Kobojek


Oprac. Ewa Kałużna, Fot. Kulturalnik Poznański


11 grudnia 2019., swoją okrągłą 40-tkę świętuje znakomity, niezwykle charyzmatyczny, łódzki saksofonista i kompozytor jazzowy, trzykrotny laureat Nagrody Prezydenta Miasta Łodzi dla Najlepszego Łódzkiego Jazzmana,
MICHAŁ KOBOJEK

(ur. 11 grudnia 1979).
Jest absolwentem Państwowego Studium Jazzowego przy Zespole Szkół Muzycznych im. F. Chopina w Warszawie.
Działalność koncertową rozpoczął w drugiej połowie lat 90., jako współtwórca i uczestnik wielu formacji, m.in.: Funky Four, Tootsie, Swingowa Orkiestra Dęta Ulicy Piotrkowskiej, Copro Combo, Fiesta Loca.
Współtworzył łódzką grupę dixilandową Medicus Band.

Jako muzyk sesyjny, współpracował m.in. z takimi zespołami i muzykami, jak: Maciej Strzelczyk, Krzysztof Ścierański, Michał Urbaniak, Urszula Dudziak, Wojciech Pilichowski, Zbigniew Namysłowski, Witold Janiak, Marek Bałata, Bernard Maseli, Paweł Kaczmarczyk, Zbigniew Jakubek, Włodek Pawlik,Tatiana Okupnik, September, In Grid, Krystyna Giżowska, Robert Janson, Łzy, Urszula czy Varius Manx.

Laureat wielu konkursów muzycznych. Trzykrotnie otrzymał Nagrodę Prezydenta Miasta Łodzi dla Najlepszego Łódzkiego Jazzmana (2000, 2011 i 2016), wręczaną podczas Gali Oscarów Jazzowych Grand Prix Jazz Melomani.
Zdobywca pierwszej nagrody wraz z zespołem Mainstreet Quartet podczas Krokus Jazz Festival 2007 i Lotos Jazz Festival Bielska Zadymka Jazzowa 2009 oraz nagrody specjalnej za indywidualność dla solisty podczas Jazzu nad Odrą.

W 2007 wydał, doskonale przyjętą, solową płytę swingową "My First Time": "I Love Jazz" z albumu "My First Time", Audio 2007


"Placebo" z albumu "My First Time", Audio 2007


W 2016 ukazał się drugi autorski album - "Michał Kobojek Quartet - The Outside", nagrany w składzie:
Michał Kobojek - saxophones
Witold Janiak - piano
Wojciech Pulcyn - bass
Przemysław Kuczyński - drums
Gość: Marek Kądziela - guitar.
Album prezentuje osiem oryginalnych kompozycji, wszystkie autorstwa Michała Kobojka.
Płyta pełna jest inspiracji, płynących z kompozycji Chopina, skandynawskich mistrzów jazzowych czy mainstreamowego brzmienia zza oceanu.
Słyszymy liryczne, swingujące formy muzyczne, zawierające wiele ekspresyjnych solówek muzyków, współtworzących Michał Kobojek Quartet.

"Kariera Michała kojarzona jest głównie z polską sceną pop / rock, ze względu na współpracę z wieloma czołowymi polskimi artystami i grupami w tej dziedzinie, ale oczywiście, jazzowa pasja zawsze była częścią jego muzycznej osobowości.
Muzyka na płycie jest, zgodnie z oczekiwaniami, zdecydowanie lżejsza od idiomu jazzowego, gdzieś w pobliżu koncepcji smooth jazz, co w żadnym wypadku nie oznacza, że jest gorsza w jakikolwiek sposób do innych stylów jazzowych, jak dowodzi ten album.

Album jest pełen absolutnie pięknych melodii, którym udało się uniknąć piętna "złej strony smooth jazzu".
Muzyka jest romantyczna i pięknie liryczna, przedstawia Kobojka jako utalentowanego kompozytora, który łączy uczucie z profesjonalizmem.
Gra artystów jest wysoce profesjonalna, ale stosunkowo ograniczona, bez przedstawiania wirtuozowskich solówek i skomplikowanych improwizacji, co oczywiście idzie w parze z zamierzonym charakterem albumu.

Kobojek gra słodką barwą i pozostaje blisko linii melodycznych, ale jego umiejętności są oczywiste, podobnie jak wyczucie muzyki.
Janiak gra doskonałe towarzyszące struktury akordów, dokładnie to, co jest wymagane w tym przypadku, dodając kilka ładnie skonstruowanych solówek.
Sekcja rytmiczna wykonuje świetną robotę w tle, a Wojtek Pulcyn, jak zawsze, jest mistrzem akompaniamentu basowego.

Ogólnie rzecz biorąc, jest to bardzo dobry, prosty album smoothjazzowy, pełen świetnej muzyki melodycznej, która nie czyni żadnych kompromisów, jeśli chodzi o jakość.
Słuchacze, którzy są romantykami, bez względu na wiek, powinni odebrać ten album dokładnie tak, jak potrzebują, by urządzić sobie piękny dzień lub noc
". (Adam Baruch).

"Seven Steps" z albumu "The Ouside", Official Audio 2016


"The Outside" z albumu "The Ouside", Official Audio 2016


5 maja 2019 minęła dwusetna rocznica urodzin Stanisława Moniuszki - jednego z najwybitniejszych polskich kompozytorów, autora m.in. oper "Halka" i "Straszny dwór", a także hymnu Łodzi "Prząśniczka".
"Śpiewnik jazzowy Moniuszki" to projekt w ramach popularyzacji wiedzy na temat życia i twórczości Moniuszki.
Kierownictwo artystyczne projektu objęli Michał Jan Barański, związany z Teatrem Wielkim w Łodzi, oraz Michał Kobojek, związany z Łodzią muzyk jazzowy.

Od maja w Teatrze Wielkim w Łodzi trwały warsztaty muzyczne dla pasjonatów muzyki, śpiewających w Łódzkim Chórze Teatralnym Verdiana, a ich zwieńczeniem był wspólny koncert Chóru Verdiana i zespołu Michał Kobojek Quartet na Rynku Włókniarek Łódzkich w Manufakturze we wrześniu 2019.
Połączenie klasycznej formy pieśni z jazzowymi aranżacjami pozwoliło artystom pokazać "współczesne oblicze" Stanisława Moniuszki, a także stanowiło dowód na to, że twórczość Moniuszki wciąż może inspirować.

Michał współpracował przy ścieżkach dźwiękowych do filmów i seriali: -"Fałszerze - Powrót Sfory" (2006),
-"Superprodukcja" (2002),
-"Ida" (2013),
-"Wojna męsko-żeńska" (2011),
-"W pętach gorsetów" (2010),
-"Ludzie Chudego" (2010),
-"Umarli ze Spoon River" (2006).
Skomponował muzykę do spektakli "Dzieci z Bullerbyn" w reż. Konrada Dworakowskiego (Teatr Baj Pomorski w Toruniu) oraz "Dla Jennifer" w reż. Anny Ciszowskiej (Teatr Szwalnia w Łodzi).
Jest autorem muzyki na strony internetowe L’Oreal Polska oraz do e-książki "Tunele".

Wybrana dyskografia:
2001: Eta - Variux Manx
2001: Maj - Varius Manx
2007: My First Time - Michał Kobojek
2007: Not - Not
2007: Zapach deszczu - Lenc
2007: Trzynasty poziom - Zakaz Wyprzedzania
2008: Normal - Karolina Glazer
2008: Afterparty ‎- Cool Kids Of Death
2009: Jesteśmy... - Witold Janiak Mainstreet Quartet
2010: Witold Janiak Mainstreet Quartet - Witold Janiak Mainstreet Quartet
2011: Eli - Varius Manx
2011: Republika 69 - Agressiva 69
2014: Night Lakes - Krzysztof Ścierański
2014: Chiara - Karolina Kowalczewska & Friends
2014: Marek Niedźwiecki - Smooth Jazz Cafe 14, "Petit Fleur" 2014
2016: The Outside - Michał Kobojek Quartet
2016: Reign In Summer 2016 - CJ Reign
2018: Jestem tu nowa - Anna Wyszkoni

Posłuchajmy:
Witold Janiak Mainstreet Quartet - "Świeża Krew", Official Audio 2008
Witold Janiak
- electric piano
Michał Kobojek - sax
Marcin Błasiak - bass
Emil Waluchowski - drums


Witold Janiak Mainstreet Quartet - "Jesteśmy...", Official Audio 2011
Witold Janiak- electric piano
Michał Kobojek - sax
Marcin Błasiak - bass
Emil Waluchowski - drums


25 lat Łódzkiego Stowarzyszenia Jazzowego "Melomani", Klub INTV, Live 2014
Małgorzata Hutek - vocal
Jacek Delong, Jakub Raczyński, Michał Kobojek - sax
Paweł Serafiński - Hammond organ
Przemysław Kuczyński - drums


Krzysztof Ścierański New Quartet - Wiosenne Spotkania Jazzowe, Dom Kultury "Sokół" w Strzyżowie, Live 2014
Krzysztof Ścierański
- bass guitar, guitar
Zbigniew Jakubek - piano
Michał Kobojek - sax
Przemek Kuczyński - drums


Krzysztof Ścierański Quartet - 22 Letni Festiwal Jazzowy w Piwnicy pod Baranami, Live 2017
Krzysztof Ścierański
- bass guitar
Zbigniew Jakubek - keyboards
Michał Kobojek - sax
Przemysław Kuczyński - drums

https://www.youtube.com/watch?v=vSrH6IcwP1o
Michał Kobojek & Krzysztof Ścierański, Live @ Manu Summer Jazz Sundays 2018


"Rosemary's Baby", Audio 2019
Michał Kobojek
- sax
Rafał Czarnacki - piano
Michał Kowalczyk - bass
Paweł Nowak - drums


"Africa" (Lars Danielsson), Audio 2019
Michał Kobojek
- sax
Rafał Czarnacki - piano
Michał Kowalczyk - bass
Paweł Nowak - drums


Kobojek / Stanisz / Kuczyński - "Song for Sakeszta", Live in Łódź 2019
Michał Kobojek - sax
Wojtek Stanisz - bass, looping
Przemek Kuczyński - drums


JUBILATOWI ŻYCZYMY WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO, STO LAT !!!