Zmarł Ralph Peterson

Oprac. Ewa Kałużna

Ralph Peterson Trio Triangular 3 with The Curtis Brothers – Live 2016

Oprac. Ewa Kałużna. Fot. Clara Pereira

Ralph Peterson
Fot. Clara Pereira

Dzisiaj, 1 maca 2021, zmarł w wieku 58 lat, w North Dartmouth w stanie Massachusettes, z powodu choroby nowotworowej, amerykański perkusista jazzowy, były muzyk Jazz Messengers, także trębacz. Specjalizował się w hard bopie. Był wykładowcą w prestiżowym Berklee College of Music w Bostonie,

RALPH PETERSON Jr
(ur. 20 maja 1962, zm. 1 marca 2021).

R.I.P. [*]

Informacja o śmierci Ralhpa Petersona znajduje się na jego profilu na FB:

„Dzień dobry Rodzino i Przyjaciele,
z ciężkim sercem informuję, że nasz ukochany Ralph dołączył tego ranka do swoich przodków.
Do końca był wojownikiem.
Był wspierany przez rodzinę i Waszą miłość.
Ralph naprawdę doceniał Waszą miłość, myśli i modlitwy. Wszystkie wiadomości, wysłane e-mailem i smsami, zostały mu odczytane.
Planowane są przygotowania do pogrzebu, szczegóły zostaną wkrótce ogłoszone.
W tej chwili prosimy o zapewnienie rodzinie prywatności, a wszelkie istotne pytania można kierować do menadżerki, Laury Martinez.
Dziękujemy, że byliście z nami w tym trudnym czasie.
Laura Martinez, w imieniu rodziny Peterson„.

Przez prawie 40 lat, Ralph Peterson Jr był jednym z charakterystycznych i rozpoznawalnych perkusistów jazzu.
Był najbardziej znany ze swojej współpracy od 1984 z Jazz Messengers, jako drugi perkusista. Art Blakey wybrał go osobiście.

Ralph grał w Messengersach do śmierci Arta Blakeya w 1990.
Wpływ Ralhpa Petersona na jazz nowoczesny był niezaprzeczalny i stały, zarówno w roli artysty, jak i pedagoga.
Ralph był u szczytu swojej kariery jako perkusista, lider zespołu, nauczyciel i mentor.
Tradycje perkusyjne Ralph Peterson wyniósł z domu – czterech jego wujków i dziadek byli perkusistami.
Ralph zaczął grać na perkusji już w wieku trzech lat.

Wychował się w Pleasantville, gdzie grał na trąbce w szkole Pleasantville High School i w lokalnych grupach funkowych.
Złożył podanie do Livingston College and Rutgers, by studiować grę na perkusji, ale nie zdał egzaminu wstępnego.
Zamiast tego, podjął więc studia w dziedzinie gry na trąbce, które ukończył w 1984.
W 1984 Współpracował z Terence’em Blanchardem i Donaldem Harrisonem, w 1985 i 1989 – z Walterem Davisem, w 1985 – z Tomem Harrellem.
W latach 1985-1988 dołączył do formacji Out of the Blue, w 1986 grał z Branfordem Marsalisem, a w 1987 – z Davidem Murrayem i Craigiem Harrisem.

Kolejna współpraca Ralpha to James Spaulding w 1988, Roy Hargrove w 1989, Jon Faddis w 1989, Dewey Redman i Mark Helias w 1989, oraz Wynton Marsalis razem z The Count Basie Ghost Band.

W latach 90. Ralph Peterson grał jako sideman z Jackiem Walrathem, Craigiem Handy, Charlesem Lloydem, Kipem Hanrahanem, Bheki Mseleku, Courtney Pine, Steve’em Colemanem, George’em Colliganem, Stanleyem Cowellem, Markiem Shimem i Betty Carter.

Jako lider, Ralph zaczął nagrywać w 1988, ze swoim kwintetem, który tworzyli Terence Blanchard, Steve Wilson, Geri Allen i Phil Bowler.

Pracował także z Geri Allen i PhIlem Bowlerem, w trio o nazwie Triangular. W 1988 Bowlera w Triangular zastąpił Essiet Essiet.

W 1989 Ralph nagrywał w formacie kwartetu The Fo’tet, który tworzyli Don Byron, Steve Wilson (później Bobby Franchesini), Melissa Slocum (później Belden Bullock) i Bryan Carrott.

Po krótkim pobycie w Kanadzie, wrócił do Filadelfii, gdzie ponownie pracował z The Fo’tet i nagrywał z Triangular 2.
Prowadził też grupę Hip Pocket, gdzie grał na trąbce.

Ralph Peterson Jr wykładał w Berklee College of Music w Bostonie oraz w University of the Arts w Filadelfii.
Na liście jego studentów są tacy perkusiści, jak Ari Honig, E.J Strickland, Tyshawn Sorey, Jonathon Blake, Mark Whitfield Jr. Kush Abadey, Justin Faulkner i wielu innych. Uczył także innych muzyków, takich jak Sean Jones, Melissa Aldana i The Curtis Brothers.
W 2010 otworzył własną wytwórnię muzyczną Onyx Productions.
Jako sideman, nagrał ponad 150 albumów.

Dyskografia jako lider:
1988: Ralph Peterson Quintet
1988: Triangular
1989: Volition
1990: Ralph Peterson Presents the Fo’tet
1991: Ornettology – with The Fo’tet
1992: Art
1994: The Reclamation Project
1995: The Fo’tet Plays Monk
1999: Back to Stay
2000: Triangular 2
2001: The Art of War
2002: Subliminal Seduction
2003: Test of Time
2004: The Fo’tet Augmented
2010: Outer Reaches – with The Unity Project and Pat Bianchi
2012: The Duality Perspective – with The Fo’tet and The Sextet
2013: The Unity Project: Alive at Firehouse 12, Vol. 1)
2014: Fo’ n Mo’: Alive at Firehouse 12, Vol. 2 – with The Fo’tet Augmented
2016: Triangular III. Alive at Firehouse 12, Vol. 3
2016: Dream Deferred – with Aggregate Prime
2018: I Remember Bu: Alive, Vol. 4 – with The GenNext Big Band and Donald Harrison
2018: Inward Venture: Alive, Vol. 5 – with Aggregate Prime
2019: Legacy Alive, Vol. 6 – with he Messenger Legacy.

Najnowszy album to „Legacy Alive, Vol. 6” z 2019, nagrany z formacją The Messenger Legacy:
Bobby Watson – alto sax
Billy Pierce – tenor sax
Brian Lynch – trumpet
Geoff Keezer – piano
Essiet Essiet – bass
Ralph Peterson – drums

„Children of the Night” from „Legacy Alive, Vol. 6”, 2019

„My One and Only Love” from „Legacy Alive, Vol. 6”, 2019

„Along Came Betty” from „Legacy Alive, Vol. 6”, 2019

Ralph Peterson Trio Triangular 3 with The Curtis Brothers – Live 2016
Ralph Peterson – drums
Luques Curtis – bass
Zaccai Curtis – piano

Ralph Peterson – „Emmanuel the Redeemer”, Live 2019

Ralph Peterson – „The Strongest Sword Goes through the Hottest Fire”, Live 2019

W 2019 Ralph Peterson wystąpił w Polsce, podczas festiwalu Szczecin Jazz:
Ralph Peterson and Jazz Messanger Legacy (Bobby Watson, Bill Pierce, Brian Lynch, Curtis Lundy, Anthony Wonsey) – Live @ Szczecin Jazz 2019