Żegnamy Grzesia Grzyba




23 lipca w poniedziałek, śmierć Grzegorza Grzyba wstrząsnęła nami wszystkimi. Była niespodziewana.

Grzesia żegnać będziemy:
- 6.08 w poniedziałek o godz.14:00, w Warszawie w Parafii Bł. E.Detkensa, Kościół Pokamedulski, ul. Dewajtis 3
Nabożeństwo żałobne - PROBOSZCZ ks. Wojciech Drozdowicz
- 7.08 we wtorek o godz.14:00, w Stargardzie, na Starym Cmentarzu Komunalnym, ul. Kościuszki 80

GRZEGORZ GRZYB zginął w wypadku, potrącony przez samochód podczas treningu rowerowego, miał 47 lat.
(ur. 2 listopada 1971, zm. 23 lipca 2018), polski perkusista jazzowy i rockowy, sideman, muzyk sesyjny. Grał od najmłodszych lat, jako syn i młodszy brat perkusisty. Na początku muzycznej drogi najbardziej inspirowały go swing i be-bop. W późniejszym okresie zafascynowała go muzyka fusion.
Jako swą wielką inspirację wymieniał Jaco Pastoriusa.
Znany był ze współpracy z wieloma polskimi muzykami jazzowymi, m.in. ze Zbigniewem Namysłowskim, Tomaszem Szukalskim, Wojtkiem Staroniewiczem, Maciejem Sikałą, Sławomirem Kulpowiczem, Tymonem Tymańskim, Leszkiem Możdżerem, a także z licznymi muzykami zagranicznymi.
Od 2008 był stałym członkiem krakowskiej grupy Laboratorium.
Równocześnie, od 2009, wraz z Krzysztofem Misiakiem i Filipem Sojką, tworzył trio jazzowe 3 Jazz Soldiers. Prowadził również zajęcia warsztatowe, m.in. w ramach festiwalu Rockowe Ogródki w Płocku.
Poza muzyką jego życiową pasją było kolarstwo.
R.I.P. [*]

Wybrana dyskografia:
Maciej Strzelczyk "Music for M" (1995)
Szwagierkolaska "Luksus" (1995) - Fryderyk - Album Roku - Muzyka Tradycji i Źródeł
Ryszard Borowski "The Night of Flutes" (1996)
Ryszard Borowski "Mariage" (1999)
Szwagierkolaska "Kicha" (1999)
Zbigniew Namysłowski "Mozart Goes Jazz" (1999)
Zbigniew Hołdys "Hołdys.com" (2000)
OXEN "Nexo" (2002)
Hey Jimi "Polskie gitary grają Hendrixa" (2008) - "Fire" (perkusja, tamburyn)
Edyta Górniak "EKG" (2007)
3 Jazz Soldiers "Odłamkowa" (2012)
Płyta zawiera autorskie aranżacje standardów rockowych i jazzowych fusion ("Summertime", "Norwegian Wood", "Little Wing"), jak i własne kompozycje

Posłuchajmy:
3 Jazz Soldiers - "Little Wing (J. Hendrix)" z albumu "Odłamkowa" 2012 https://www.youtube.com/watch?v=KG7c1cds82Y
Laboratorium, Jazz na Starówce 2011
Marek Stryszowski - ss, as, voc
Janusz Grzywacz - kb, voc
Marek Raduli - g
Krzysztof Ścierański - bg
Grzegorz Grzyb - dr https://www.youtube.com/watch?v=nmXAc7QPvLY

Laboratorium symfonicznie - "Pustynna burza" , 2012
Janusz Grzywacz - instrumenty klawiszowe
Marek Stryszowski - saksofon sopranowy, altowy, wokal
Krzysztof Ścierański - gitara basowa
Marek Raduli - gitara
Grzegorz Grzyb - perkusja https://www.youtube.com/watch?v=l_Wan-nAwIk

Laboratorium i Przyjaciele - Fryderyki 2018 "Tribute to Zbigniew Wodecki" - "Panny mego dziadka" https://www.youtube.com/watch?v=QpSbK49H3tU