Żegnamy Grzesia Grzyba




23 lipca w poniedziałek, śmierć Grzegorza Grzyba wstrząsnęła nami wszystkimi. Była niespodziewana.

Grzesia żegnać będziemy:
- 6.08 w poniedziałek o godz.14:00, w Warszawie w Parafii Bł. E.Detkensa, Kościół Pokamedulski, ul. Dewajtis 3
Nabożeństwo żałobne - PROBOSZCZ ks. Wojciech Drozdowicz
- 7.08 we wtorek o godz.14:00, w Stargardzie, na Starym Cmentarzu Komunalnym, ul. Kościuszki 80

GRZEGORZ GRZYB zginął w wypadku, potrącony przez samochód podczas treningu rowerowego, miał 47 lat.
(ur. 2 listopada 1971, zm. 23 lipca 2018), polski perkusista jazzowy i rockowy, sideman, muzyk sesyjny. Grał od najmłodszych lat, jako syn i młodszy brat perkusisty. Na początku muzycznej drogi najbardziej inspirowały go swing i be-bop. W późniejszym okresie zafascynowała go muzyka fusion.
Jako swą wielką inspirację wymieniał Jaco Pastoriusa.
Znany był ze współpracy z wieloma polskimi muzykami jazzowymi, m.in. ze Zbigniewem Namysłowskim, Tomaszem Szukalskim, Wojtkiem Staroniewiczem, Maciejem Sikałą, Sławomirem Kulpowiczem, Tymonem Tymańskim, Leszkiem Możdżerem, a także z licznymi muzykami zagranicznymi.
Od 2008 był stałym członkiem krakowskiej grupy Laboratorium.
Równocześnie, od 2009, wraz z Krzysztofem Misiakiem i Filipem Sojką, tworzył trio jazzowe 3 Jazz Soldiers. Prowadził również zajęcia warsztatowe, m.in. w ramach festiwalu Rockowe Ogródki w Płocku.
Poza muzyką jego życiową pasją było kolarstwo.
R.I.P. [*]

Wybrana dyskografia:
- Maciej Strzelczyk"Music for M" (1995)
- Szwagierkolaska "Luksus" (1995) - Fryderyk - Album Roku - Muzyka Tradycji i Źródeł
- Ryszard Borowski "The Night of Flutes" (1996)
- Ryszard Borowski "Mariage" (1999)
- Szwagierkolaska "Kicha" (1999)
- Zbigniew Namysłowski "Mozart Goes Jazz" (1999)
- Zbigniew Hołdys "Hołdys.com" (2000)
- OXEN "Nexo" (2002)
- Hey Jimi "Polskie gitary grają Hendrixa" (2008) - "Fire" (perkusja, tamburyn)
- Edyta Górniak "EKG" (2007)
- 3 Jazz Soldiers "Odłamkowa" (2012)
Płyta zawiera autorskie aranżacje standardów rockowych i jazzowych fusion ("Summertime", "Norwegian Wood", "Little Wing"), jak i własne kompozycje

Posłuchajmy:
3 Jazz Soldiers - "Little Wing (J. Hendrix)" z albumu "Odłamkowa" 2012

https://www.youtube.com/watch?v=KG7c1cds82Y

Laboratorium, Jazz na Starówce 2011
Marek Stryszowski - ss, as, voc
Janusz Grzywacz - kb, voc
Marek Raduli - g
Krzysztof Ścierański - bg
Grzegorz Grzyb - dr

https://www.youtube.com/watch?v=nmXAc7QPvL

Laboratorium symfonicznie - "Pustynna burza" , 2012
Janusz Grzywacz - instrumenty klawiszowe
Marek Stryszowski - saksofon sopranowy, altowy, wokal
Krzysztof Ścierański - gitara basowa
Marek Raduli - gitara
Grzegorz Grzyb - perkusja

https://www.youtube.com/watch?v=l_Wan-nAwIk

Laboratorium i Przyjaciele - Fryderyki 2018 "Tribute to Zbigniew Wodecki" - "Panny mego dziadka"

https://www.youtube.com/watch?v=QpSbK49H3tU