Tadeusz Federowski nie żyje

Oprac. Ewa Kałużna, fot. Marek Karewicz,

Tadeusz Federowski
jako Laureat Honorowej Złotej Tarki. Obok Andrzej Śmigielski, z tyłu Jerzy Matuszkiewicz.

31 sierpnia 2018 zmarł w wieku 87 lat nestor polskich perkusistów jazzowych - TADEUSZ FEDEROWSKI

(ur. 25 sierpnia 1931), jeden z najlepszych polskich perkusistów jazzu tradycyjnego, pionier polskiego powojennego jazzu. Muzyczny samouk.
Z wykształcenia był geodetą, a właściwie fotogrametrą.
Karierę muzyczną rozpoczął w 1951, jako perkusista zespołu Pinokio, z którym współpracował do 1954.

W latach 1956-1958 grał w zespole dixielandowym Janusza Zabieglińskiego, tworzonym przez Zabieglińskiego, Tomasza Bolechowskiego, Bogusława Kulczyckiego, Andrzeja Kozakiewicza, Tadeusza Federowskiego oraz puzonistę Bohdana Próbę i trębacza Witolda Zychowicza.

Kolejną formacją był Swingtet Janusza Zabieglińskiego (pianista Tomasz Bolechowski, wibrafonista Józef Gawrych, gitarzysta Bogusław Kulczycki, kontrabasista Andrzej Kozakiewicz, perkusista Tadeusz Federowski oraz lider, który grał na klarnecie). W 1960 pianistą zespołu (przez krótki czas) był Krzysztof Komeda.

Tadeusz Federowski wystąpił z tą grupą m.in. podczas koncertu inauguracyjnego Klubu Jazzu Tradycyjnego w warszawskiej Stodole w 1964.
W 1966 ukazał się album "Janusz Zabiegliński and His Swingtet:"
bass - Andrzej Kozakiewicz
clarinet, alto saxophone, leader - Janusz Zabiegliński
drums - Tadeusz Federowski
guitar - Andrzej Cioch
piano - Witold Krotochwil
vibraphone - Józef Gawrych https://www.youtube.com/watch?v=3MVC41U_bzw

Jednocześnie Tadeusz Federowski współpracował z zespołami Jerzego "Dudusia" Matuszkiewicza - Kwartetem i grupą Traditional Jazz Makers. Z tym ostatnim, pod nazwą Polish All Stars, w składzie: Jerzy Matuszkiewicz - sopr. sxf., Bohdan Styczyński - co., Zbigniew Namysłowski - tbn., Andrzej Kurylewicz - pf., Roman Dyląg - cb., Tadeusz Federowski - dr., koncertował w 1958 w Danii. Były to pierwsze w historii polskiego jazzu występy polskich muzyków na forum międzynarodowym.
Następnie współpracował z triem Krzysztofa Komedy (z kontrabasistą Janem Byrczkiem), z którym występował w Stodole oraz wziął udział w Jazz Jamboree 1959.
W 1960 był perkusistą Big Bandu Hybrydy, a w 1969 - Big Bandu Stodoła.

W 1964 Tadeusz Federowski wchodził w skład zespołu Ricercar 64, który powstał z inicjatywy Andrzeja Korzyńskiego. Pierwszy skład tworzyli: Janusz Sobiesiak - gitara, Andrzej Żandarowski - gitara, Edmund Dorman - kontrabas, Andrzej Korzyński - organy, lider, Piotr Zołocinski - pianino, Adam Chyła - saksofon tenorowy i Tadeusz Federowski - perkusja. Później Federowskiego zastąpił muzyk Chochołów, Tomasz Butowtt.
Pierwszych nagrań grupa dokonała w styczniu 1964 https://www.youtube.com/watch?v=_EC3U-mX1Qg

Również w 1964 Tadeusz Federowski ponownie nawiązał współpracę z Jerzym "Dudusiem" Matuszkiewiczem i grupą Polish All Stars. Z All Stars wystąpił w filmie ,,Jazz in Poland 1966" w reż. Janusza Majewskiego, zrealizowanym przez Joachima Berendta dla telewizji zachodnioniemieckiej (od 35:50 min w składzie: Jerzy Matuszkiewicz- alt sxf, Andrzej Kurylewicz - tr, Jerzy Milian - vib, Krzysztof Komeda - pf, Edward Dyląg - cb, Tadeusz Federowski - dr) https://www.youtube.com/watch?v=mNWA6JH9FMQ

W 1972 związał się z zespołem Old Timers trębacza Henryka Majewskiego. Współpraca ta trwała az do 2005. Wśród muzyków grających w składzie Old Timers byli m.in.: Zbigniew Bondarczuk (kontrabas), Stanisław Cieślak (puzon), Andrzej Dorawa (puzon), Jerzy Dunin-Kozicki (perkusja), Tadeusz Federowski (perkusja), Jerzy Galiński (klarnet), Wojciech Jabłoński (klarnet), Andrzej Jagodziński (fortepian), Zbigniew Jaremko (klarnet), Marian Komar (kontrabas), Zbigniew Konopczyński (puzon), Janusz Kozłowski (kontrabas), Zbigniew Kulhawczuk (kontrabas), Janusz Kwiecień (klarnet), Ryszard Lipiec (klarnet), Robert Majewski - syn Henryka Majewskiego, również trębacz (po śmierci ojca w 2005 przejął kierownictwo zespołu), Mieczysław Mazur (fortepian), Janusz Mieszek (puzon), Jacek Mikuła (fortepian), Ryszard Ochalski (kontrabas), Tomasz Ochalski (fortepian), Krzysztof Rzucidło (perkusja). Jerzy Stawarz (kontrabas), Henryk Stefański (banjo), Janusz Zabiegliński (klarnet), Janusz Kozłowski (kontrabas), Jerzy Kuszakiewicz (trąbka). Z towarzyszeniem Old Timers śpiewali m.in. Hanna Banaszak, Ewa Bem, Marianna Wróblewska, Agnieszka Wilczyńska, Andrzej Rosiewicz.
Nagranie koncertowe Old Timers 1972 -
Henryk Majewski - leader, tp
Mieczyslaw Mazur - piano
Ryszard Lipiec - cl
Jerzy Kowalski - tb
Zbigniew Bondarczuk - b
Henryk Stefanski - bj
Tadeusz Federowski - dr https://www.youtube.com/watch?v=t4x4FnEKwi0

Old Timers - ,,The Tunes Parade" z albumu ,,Hallo, Hold The Line", 1972
Henryk Majewski - tr
Jerzy Kowalski - tb
Jerzy Galiński - cl
Mieczysław Mazur - p
Henryk Stefański - bj
Ryszard Ochalski - b
Tadeusz Federowski - dr https://www.youtube.com/watch?v=8msTPE0KcLM

W latach 1977-1987 Tadeusz Federowski grał równocześnie w innej formacji Henryka Majewskiego - Swing Session, z którą śpiewała m.in. Ewa Bem - album ,,Ewa Bem with Swing Session" - "Rób, co chcesz", 1981
bass - Jerzy Stawarz
clarinet, alto saxophone - Henryk Miśkiewicz
drums - Tadeusz Federowski
guitar - Henryk Stefański
leader, flugelhorn, trumpet - Henryk Majewski
piano - Andrzej Jagodziński
tenor saxophone - Zbigniew Jaremko
trombone - Zbigniew Konopczyński
vocal - Ewa Bem https://www.youtube.com/watch?v=y6EoSLbGt1Y

W 1980 Janusz Zabiegliński, w celu realizacji nagrań dla Polskiego Radia, ponownie powołał do życia swój Swingtet. Grali z nim muzycy, którzy byli członkami grupy w poprzednim okresie jej działalności - Wojciech Karolak, Józef Gawrych, Janusz Kozłowski, Tadeusz Federowski oraz gitarzysta Henryk Stefański.

Z zespołami Old Timers i Swing Session Tadeusz Federowski wielokrotnie koncertował w niemal wszystkich krajach europejskich, uczestniczył w festiwalach jazzowych w kraju i za granicą. Grał z gwiazdami światowego jazzu, m.in. z Beryl Bryden i Wildem Billem Davisonem.
Jego karierze poświęcone jest hasło w telewizyjnej wersji Leksykonu Polskiej Muzyki Rozrywkowej (odcinek 15 w reżyserii Ryszarda Wolańskiego).
W repertuarze zespołów, w których grał Federowski, oprócz kompozycji rodzimych twórców, nie zabrakło standardów światowego jazzu, jak ,,A Night in Tunisia", "Blue Monk Caravan", "Lady Be Good", "Lazybird", "Love for Sale", "Night and Day", "Our Love Is Here to Stay", "So What", "Somebody Loves Me", "Sweet Georgia Brown".

Tadeusz Federowski jest laureatem Złotej Tarki na Old Jazz Meeting w Iławie w 1995.
Benefis Willisa Conovera, 1995 -
Janusz Zabiegliński - clarinet
Wojciech Karolak - piano
Zbigniew Wegehaupt - bass
Tadeusz Federowski - drums https://www.youtube.com/watch?v=Cz4W3SO-mbo

W 2004 został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi.
W 2005 wziął udział w imprezie muzycznej, poświęconej pamięci Henryka Majewskiego i 40-leciu grupy Old Timers.
Ostatnio był związany z Big Bandem Klubu Tygmont -
Jam w Tygmoncie, 2004
Marek Czapczak - p
Henryk Majewski - tp
Janusz "Baluza" Kozłowski - b
Jerzy Tkaczyk- tb
Tadeusz Federowski - dr https://www.youtube.com/watch?v=l-c1DuNn49Q

Dyskografia:
1964 - Ricercar 64 https://www.youtube.com/watch?v=_EC3U-mX1Qg
1966 - Janusz Zabiegliński and His Swingtet https://www.youtube.com/watch?v=3MVC41U_bzw
1971 - Mieczysław Mazur - Rag Swing Time https://www.youtube.com/watch?v=HgzVrQbG3TU
1972 - Old Timers - Hallo, Hold the Line https://www.youtube.com/watch?v=zOMohsoCcE4
1976 - William 'Wild Bill' Davison & Old Timers - Wild Bill Davison with Old Timers
1977 - Old Timers - Aquarium Live No 4
1979 - William 'Wild Bill' Davison & Old Timers - Old Timers with Wild Bill Davison https://www.youtube.com/watch?v=oI2uXGKo1BQ 1983 - Old Timers - Old Timers
1983 - Kamiński, Wegehaupt, Federowski - Chodzież vol. 1
1983 - Karolak, Wegehaupt, Federowski, Kamiński - Chodzież vol. 2, vol. 3
1987 - Old Timers - Jubileum

R.I.P. [*]